Vi som jobbar

Bild

Anna

ANNA WESTLIN

RIDSKOLECHEF

Anna Westlin född på 60-talet började rida som 9-åring på Mölndals Ridklubb då vi bodde i Lindome. När vi flyttade till Mölnlycke -77 bytte jag till Råda Ridklubb och blev fast där i många år. Mest intresserad av dressyr och har tävlat mycket i min ungdom. Efter gymnasiet bar det iväg till England där jag jobbade på ett fälttävlansstall i några månader. Väl hemma i Sverige kände jag att det var dags att skaffa en riktig utbildning. Mina planer från början var att bli veterinär men tyvärr var det inte så kul att plugga så mycket som skulle behövas så de planerna gick i stöpet. Funderade då på att bli författare eller journalist då jag älskar att skriva, men så gillar jag ju djur också, och hästar i synnerhet. Det fick bli ridlärare. Sökte och kom in på 2-årig eftergymnasial utbildning i Göteborg. När de två åren var gångna åkte jag till Tyskland och jobbade med hästar i ett år. Där föddes mitt intresse för avel. Jobbade bl.a. med avelshingstar från Holstein (därav kom Didi in i mitt liv många år senare med Holsteinerstam).

Det var en kul och lärorik tid att jobba och bo i ett annat land. När jag så småningom kom hem som 23-åring hade jag ingen större lust att jobba som ridlärare. Jag fick jobb på Mölnlycke fabrik och lärde mig packa blöjor i stället. På fritiden pluggade jag italienska på universitetet och faktiskt jobbade jag extra på Alleby ridskola då min kompis från ridlärarutbildningen mer eller mindre tvingade mig eller i alla fall bad hon mig snällt då hon själv inte skulle vara kvar. För hennes skull ställde jag upp och det visade ju sig vara rätt så kul. Jag hade dock tillsammans med en annan kompis bestämt mig för att spara pengar till en Australienresa (att resa är ett annat stort intresse, funderade även ett tag på att bli tolk eller reseledare). Några månaders hårt kneg ledde till att vi äntligen kunde packa våra väskor och åka till det underbaraste land jag nånsin varit med om. Vi köpte en begagnad folkabuss och åkte 1000 mil upp för hela Australiens kust. När bilen efter 4 månader hade gjort sitt sålde vi den för lika mycket som vi köpt den för (lite affärskvinna var man väl redan på den tiden) sen tog vi bussen till min aussie-kompis som jag lärt känna i Tyskland och spenderade några veckor i Melbourne innan vi tog flyget hem utan att nån visste om det. Både jag och Lena som jag åkte med hade precis innan resan träffat våra respektive män som skulle bli våra barns pappor precis innan vi åkte. Det var kul att överraska alla precis innan jul.

Arbetslös arbetsmyra som jag var när jag kom hem gick jag till min gamla ridskola Råda och anmälde mitt intresse att jag kunde jobba lite extra om de behövde någon hjälp.

Det visade sig att de behövde mer än lite extrahjälp. De sökte personal och jag fick fast tjänst på en gång!

Oj då, det var jag inte beredd på, men ödet har sin gång. Jag blev kvar på Råda i 8 år och hann under den tiden både skaffa familj, barn och hästar. Vi flyttade från lägenhet på Säteriet till hus och stall i Hårskered.

Nu kunde mina drömmar om stor familj o en massa djur bli verklighet. Förutom hästar och barn blev vi riktiga bönder med kor och grisar, ankor och höns och katter. Avelsintresset gjorde att det blev både föl, kalvar och smågrisar på gården. Jag bestämde mig även för att starta eget då jag kände att jag hade många idéer som jag inte riktigt fick utlopp för som anställd. Augusti 1998 startade jag Annas Ridcenter, med barn nr 3 i magen. Markus föddes i januari 1999. Året därpå föddes Emma och Linus och då blev det till att anställa hjälp för att hinna med allt. 2006 flyttade vi från den gård vi hade hyrt och startat verksamheten på. Vi byggde nytt stall där ridskolan är idag.

Numera håller jag även på med hundar, föder upp Rhodesian Ridgeback. Det gäller att ligga i så man inte blir stel o rostig.

Min dröm framåt, förutom att lära alla att rida, är att resa till Afrika och titta på alla vilda djur, kanske från hästryggen.

Bild

Emma och Michelle

EMMA WESTLIN 

STALLCHEF, RIDLÄRARE OCH UNGHÄST-UTBILDARE

Född 2000, mer eller mindre född på hästryggen då mamma satte upp mig innan jag kunde gå. Hela min uppväxt har jag hängt på Annas ridcenter. Jag började tävla hoppning på min första A-ponny Toya när jag var 5 år. Sedan dess har jag tävlat både dressyr till LA nivå och hoppning upp till MSVA på ponny. Har även provat på lite fälttävlan men det som föll mig mest i smaken var banhopppning. Mina största framgångar hade jag på C-ponnyn Goblin där jag bland annat blev 5 i SM. Några andra av mina tävlingshästar som finns kvar i stallet är Chaggy, Sukette, Trollis, Didi och Maggie. 

Jag flyttade till Flyinge 2016-2019 och gick gymnasiet på Polhemsskolan i Lund med inriktning NIU - elitsatsning hoppning. Maggie var med mig där största delen av tiden. 

Jag tog sedan 2 års uppehåll från hästarna och började jobba inom barnomsorg (förskola). Men nu är jag tillbaka i stallet igen med ny kraft och energi, mer taggad än någonsin. 

Min uppgift på ridskolan är förutom att ha stalltjänst, utbilda unghästarna och även ha lektioner. Jag är kontakten mellan alla som är i stallet för att stallet ska fortsätta vara en trygg, säker och social plats att vara på där alla känner sig välkomna. Mina planer är att utbilda mig till C-tränare i hoppning.

Jag älskar att jobba med och utbilda unghästar. Det är kul att vara med från början och forma hästarna från start dels för att man vet historiken på hästen samt kan förstå hästen på ett helt annat sätt. Vi har ju fött upp hästar under hela min uppväxt så det är extra kul att få fortsätta göra det. Unghästarna jag utbildar i stallet är till verksamheten, till tävlingshästar och till försäljning. 

Bild

kajsa

KAJSA ELIASSON 

RIDLÄRARE OCH STALLGUID ANSVARIG 

Jag heter Kajsa, är född 1999 och har ridit på Annas Ridcenter sedan 2013. Jag hänger i stallet nästan alla dagar i veckan men undervisar framförallt på lördagar vilket jag har gjort sedan 2017.

På dagarna arbetar jag som högstadielärare på en skola i Krokslätt. Utöver att jag håller lektioner ansvarar jag för stallguiderna. Stallguiderna finns i stallet för att hjälpa nya ryttare att göra iordning sina hästar och för att hjälpa dem hitta allt de behöver. Enligt mig är det viktigaste med ridskolan att alla är och känner sig välkomna.

Jag jobbar aktivt med att skapa sammanhållning och goda förebilder bland unga som äldre ryttare, och där är stallguiderna ett mycket gott exempel. För mig är hästarna framförallt ett sätt att koppla av och jag har därför inga stora tävlingsambitioner. Det viktiga för mig är att bygga relationer med hästarna och att få känna den totala tilliten. Då är ridskola perfekt, man får utvecklas i sin egen takt och samtidigt få chans att lära känna mängder av olika hästar. Jag rider framförallt Anya som jag har på halvfoder, hon är ett lugnt sto som helst bara vill mysa.

Bild

Nora

NORA LINDSTRÖM 

RIDLÄRARE 

Hej! Jag heter Nora och är född 2003. Jag började rida på Annas Ridcenter i januari 2013 och har jobbat som ridlärare sedan tidigt 2021. År 2015 började jag för första gången hyra en häst, Top Gun (som sen dess har flyttat), fram till någon gång vid hösten 2016. Efter det började jag istället ta hand om Ninya medan hon var dräktig med Nikki, sedan även när hon var dräktig med sin sista bebis Nayomi år 2017. Därefter köpte jag och min mamma ut halva Ninya och ägde henne fram till september 2020, då vi tyvärr fick ta bort henne pga ålder.

Trots att det kändes jättetungt utan henne började vi leta ny häst kort efter det. Det var då vi hittade Shiwa, en underbar valack med dressyrbakgrund som hade gått igenom en hel del, men det kändes helt rätt! Vi tog med honom hem i slutet av oktober 2020, och vi äger honom tillsammans med verksamheten. Några av mina favorithästar i stallet (förutom Shiwa såklart) är Zantino, Trollis och Anya.

Jag började rida på Annas Ridcenter utan tidigare hästbakgrund och har lärt mig allt jag kan här, nu är det som ett andra hem för mig. Jag fastnade till slut för dressyren och skulle absolut kalla mig själv en riktig dressyrnisse. På sidan av håller både jag och Shiwa på att lära oss hoppa, så jag ser fram emot att i framtiden bli både dressyr-och-hoppryttare. Som det ser ut just nu undervisar jag varannan måndag och varannan onsdag, men hoppar även in vissa lördagar och torsdagar. I framtiden skulle jag vilja bli någon typ av tränare (helst inom dressyr) men vi får se vart framtiden tar mig. Inom verksamheten hoppas jag att bli någon man kan vända sig till om man behöver hjälp, vare sig det är inom ridningen eller sitt eget välmående.